ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο Σκοτεινός Ιστός (dark web) είναι ένας μύθος – H παρουσίαση του συνιδρυτή του Tor στην DEF CON

Σίγουρα θα έχετε συναντήσει άρθρα που περιγράφουν το τεράστιο μέγεθος του σκοτεινού ιστού (Dark Web) και πώς χρησιμοποιείται από εγκληματίες για την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων και συναλλαγών. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των άρθρων είναι τεράστιες υπερβολές.

Στη συνδιάσκεψη DEF CON στο Λας Βέγκας, την Παρασκευή, ο Roger Dingledine, ένας από τους τρεις ιδρυτές του Tor Project, δήλωσε ότι υπάρχουν τόνοι παρανοήσεων για το δίκτυο Tor και το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί δημοσιογράφοι παρομοιάζουν το Tor ως τον “παράδεισο των παιδεραστών και των τρομοκρατών”

“Στην ουσία δεν υπάρχει Dark Web. Δεν υπάρχει. Είναι μόνο πολύ λίγες ιστοσελίδες”

Εάν ενδιαφέρεστε για αριθμούς, μόνο το 3% των χρηστών του Tor συνδέονται με έναν κρυφό ιστότοπο .onion, δήλωσε ο Dingledine. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των χρηστών χρησιμοποιούν το Tor για τις καθημερινές τους εργασίες στο διαδίκτυο, κατά πάσα πιθανότητα, το χρησιμοποιούν για να εμποδίσουν την παρακολούθηση της καθημερινότητας τους, από τους διάφορους ιστότοπους και ιστοσελίδες.

Οι χρήστες του Tor, όμως, είναι σε μεγάλο ποσοστό  καθημερινοί χρήστες και  οικογένειες που επιθυμούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και να διατηρήσουν την ιδιωτικότητά τους , ακτιβιστές, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δημοσιογράφοι που το χρησιμοποιούν για μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή της έρευνάς τους,, καθώς και κυβερνήσεις που το χρησιμοποιούν για ασφαλείς επικοινωνίες και σχεδιασμό. Το Tor είναι ακόμη ένα εργαλείο, όπως είναι και το internet, στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να το χρησιμοποιήσει για τις υπηρεσίες που παρέχει.

Δεν είναι λοιπόν έκπληξη ότι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος που επισκέπτονται οι χρήστες του Tor είναι το Facebook. Σήμερα, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά το Facebook χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα περιήγησης Tor, χάρη στην κρυφή υπηρεσία του δικτύου που ξεκίνησε το 2014.

Ο Dingledine έκανε επίσης προσπάθειες να ηρεμήσει εκείνους που φοβούνταν ότι οι διάφορες μυστικές υπηρεσίες έχουν ήδη σπάσει τον Tor και διακυβεύουν την ακεραιότητα του δικτύου. “Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν τους δικούς τους κόμβους, δήλωσε, αφού θα μπορούσαν -αν ήθελαν- να παρακολουθούν μόνο εκείνους που τους έχουν στήσει ήδη κόμβους”

Πηγή άρθρου: https://fossbytes.com

Διαβάστε περισσότερα:

TorFlow: Πώς δουλεύουν οι κόμβοι του Tor;

9 συμβουλές για σωστή χρήση του Tor

8 απλές συμβουλές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο

Leave a Comment