ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου προτείνει κρυπτογράφηση όλων των επικοινωνιών στην ΕΕ

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέδωσε σχέδιο πρότασης για τον νέο Kανονισμό για το προσωπικό απόρρητο και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Το σχέδιο προτείνει έναν κανονισμό που θα επιβάλλει την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο σε όλες τις επικοινωνίες για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιτροπή συνιστά επίσης την απαγόρευση των backdoors.

Το άρθρο 7 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. αναφέρει ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν δικαίωμα στην προσωπική ιδιωτική ζωή, καθώς και στην προστασία του απορρήτου  στην οικογενειακή ζωή και στο σπίτι τους. Σύμφωνα με την επιτροπή του ΕΚ, η προστασία των επικοινωνιών μεταξύ των ατόμων αποτελεί επίσης σημαντική διάσταση αυτού του δικαιώματος.

Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσθέτει ακόμη:

Ο εμπιστευτικός χαρακτήρας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των μερών και τα εξωτερικά στοιχεία αυτής της επικοινωνίας, ακόμη και όταν οι πληροφορίες έχουν αποσταλεί, δεν πρέπει να αποκαλύπτονται σε κανέναν εκτός από τα εμπλεκόμενα μέρη μιας επικοινωνίας.

Η αρχή της εμπιστευτικότητας πρέπει να ισχύει για τα τρέχοντα και μελλοντικά μέσα επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των κλήσεων, της πρόσβασης στο διαδίκτυο, των εφαρμογών άμεσων μηνυμάτων, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των τηλεφωνικών κλήσεων μέσω Internet και των μηνυμάτων που παρέχονται μέσω των κοινωνικών μέσων.

Η επιτροπή του ΕΚ πιστεύει ότι η κρυπτογράφηση πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών των πολιτών της ΕΕ, όπως οι προσωπικές τους εμπειρίες και τα συναισθήματα, οι ιατρικές εξετάσεις, οι σεξουαλικές προτιμήσεις και οι πολιτικές απόψεις. Η αποκάλυψη αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσωπική και κοινωνική βλάβη ή οικονομικές απώλειες.

Η επιτροπή υποστηρίζει επίσης ότι δεν είναι μόνο το περιεχόμενο των πληροφοριών που πρέπει να προστατευθούν, αλλά και τα μεταδεδομένα που σχετίζονται με αυτήν:

Τα μεταδεδομένα περιλαμβάνουν τους κληθέντες αριθμούς τηλεφώνων , τους ιστότοπους που επισκέφτηκαν, τη γεωγραφική θέση, την ώρα, την ημερομηνία και τη διάρκεια μιας κλήσης κλπ., που αυτά επιτρέπουν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα σχετικά με την ιδιωτική ζωή των ατόμων που εμπλέκονται στην ηλεκτρονική επικοινωνία, ρις κοινωνικές τους σχέσεις, τις συνήθειες και τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, τα ενδιαφέροντά τους, τα γούστα κλπ.

Η προστασία του εμπιστευτικού χαρακτήρα των επικοινωνιών αποτελεί επίσης βασική προϋπόθεση για την τήρηση άλλων συναφών θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως η προστασία της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, καθώς και η ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης.

Η επιτροπή του ΕΚ σημειώνει επίσης,  ότι οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες είναι γενικά προσωπικά δεδομένα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει επίσης να προστατεύονται σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα κανονισμό για την γενική προστασία δεδομένων. Ως εκ τούτου, ο νέος κανονισμός για τις ιδιωτικές επικοινωνίες δεν θα πρέπει να μειώνει τις προστασίες που περιγράφονται στο GDPR, αλλά πρέπει να προσφέρει συμπληρωματικές διασφαλίσεις για την εμπιστευτικότητα των επικοινωνιών.

Αν περάσει,  ο επικαιροποιημένος κανονισμός για το ιδιωτικό απόρρητο και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες θα ισχύει για τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τους παρόχους δημόσιων καταλόγων και τους παρόχους λογισμικού που επιτρέπουν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την ανάκτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ να πιέζουν για αυξημένη επιτήρηση και ακόμη και για backups σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, επομένως φαίνεται να υπάρχει κάποια σύγκρουση ανάμεσα σε αυτό που μπορεί να θέλουν τα θεσμικά όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε αυτό που κάνουν κάποια κράτη μέλη.

Ωστόσο, αν περάσει αυτή η πρόταση για νέο κανονισμό σχετικά με το ιδιωτικό απόρρητο και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, θα αυξηθεί σημαντικά η ιδιωτικότητα των επικοινωνιών των πολιτών  της ΕΕ και δεν θα είναι τόσο εύκολο να γίνουν οπισθοδρομήσεις ή να προστεθούν backdoors στο μέλλον.

Η επιτροπή έχει καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να απαγορευθεί η εισαγωγή των backdoors από τα κράτη μέλη:

Οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών πρέπει να μεριμνούν, ώστε να υπάρχει επαρκής προστασία έναντι μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης ή αλλοιώσεων των δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ότι η εμπιστευτικότητα και η ασφάλεια της μετάδοσης  πρέπει είναι επίσης εγγυημένες από τη φύση των μέσων μετάδοσης που χρησιμοποιούνται, ή   με την χρήση τελευταίας τεχνολογίας κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο των δεδομένων   των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Επιπλέον, όταν χρησιμοποιείται κρυπτογράφηση δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, απαγορεύεται η αποκρυπτογράφηση, η αντίστροφη μηχανική ή η παρακολούθηση τέτοιων επικοινωνιών. Τα κράτη μέλη δεν πρέπει να επιβάλλουν στους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών υποχρεώσεις που θα είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της ασφάλειας και της κρυπτογράφησης των δικτύων και υπηρεσιών τους

Πηγή άρθρου: http://www.tomshardware.com

Leave a Comment