ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Αυτόματη κρυπτογράφηση των SMS σας με το SILENCE

Tα SMS, τα μηνύματα που ανταλλάσσουμε από τις κινητές μας συσκευές μπορεί να μην είναι πια στο φόρτε τους όπως παλιά, όμως αποτελούν μια από τις διαδεδομένες μορφές επικοινωνίας και ορισμένες φορές αναγκαίας. Δεν ξέρω κατά πόσον το γνωρίζετε μα αυτά τα μηνύματα που λέγονται και προσωπικά, δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη προστασία και φυσικά αποθηκεύονται στους servers των παρόχων και τέλος πάντων, εύκολα μπορούν να παραβιαστούν.
Μπορεί αυτήν την στιγμή, να είναι τα πάντα κάτω από μια ηλεκτρονική παρακολούθηση και στην προκειμένη χρονική περίοδο κάθε μάχη για ιδιωτικότητα και ανωνυμία να έχει χαθεί, όμως υπάρχει κάτι που ακόμα δουλεύει και κάνει δύσκολο το έργο όλων αυτών των λογισμικών παρακολούθησης και αποκωδικοποίησης. Και αυτό είναι η κρυπτογράφηση.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κρυπτογραφία η ίδια δεν έχει παραβιαστεί, όπως εσφαλμένα αναφέρεται από διάφορα μέσα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν σπάσει την κρυπτογραφία, έχουν υπονομεύσει τα εμπορικά προϊόντα κρυπτογραφίας ώστε αυτά να είναι ελαττωματικά και ουσιαστικά άχρηστα (δηλαδή, ενώ κρυπτογραφούν και δείχνουν να λειτουργούν, οι υπηρεσίες έχουν ενσωματώσει διαδικασίες στον κώδικα, που όταν θελήσουν, απλά καταργούν ή ξεκλειδώνουν την κρυπτογράφηση.

Είναι σαν να τριπλοαμπαρώνεις το σπίτι σου και κάποιος άλλος να έχει αντικλείδια και να μπορεί να το ξεκλειδώσει, με νομικές και άλλες μορφές πίεσης πάνω στις εταιρείες τεχνολογίας, τις αναγκάζουν να συνεργαστούν με την NSA/GCHQ/FRA και ουσιαστικά να λειτουργούν ενάντια στους ίδιους τους πελάτες που τους εμπιστεύονται, και επί της ουσίας ενάντια και σε όλη την ανθρωπότητα. Η διαφορά αυτή είναι ζωτικής σημασίας καθώς τα μη-εμπορικά προϊόντα κρυπτογράφησης δεν μπορούν να γίνουν ελαττωματικά (λόγω ανοιχτού κώδικα που μπορεί ο κάθε ένας να ελέγξει).

Η λέξη κρυπτογραφία προέρχεται από τα συνθετικά «κρυπτός» + «γράφω» και είναι ένας επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με την μελέτη, την ανάπτυξη και την χρήση τεχνικών κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης με σκοπό την απόκρυψη του περιεχομένου των μηνυμάτων. Η κρυπτογραφία είναι ένας κλάδος της επιστήμης της κρυπτολογίας, η οποία ασχολείται με την μελέτη της ασφαλούς επικοινωνίας.
Ο κύριος στόχος της είναι να παρέχει μηχανισμούς για 2 ή περισσότερα μέλη να επικοινωνήσουν χωρίς κάποιος άλλος να είναι ικανός να διαβάζει την πληροφορία εκτός από τα μέλη.
Η λέξη κρυπτολογία αποτελείται από την ελληνική λέξη «κρυπτός» και την λέξη «λόγος» και χωρίζεται σε δύο κλάδους: Την Κρυπτογραφία και την Κρυπτανάλυση με παρεμφερή κλάδο την Στεγανογραφία και αντίστοιχα την Στεγανοανάλυση.

Η λέξη κρυπτογραφία είναι συνηθισμένη στον χώρο των υπολογιστών, ακούγεται συχνά όταν μιλάμε για ασφάλεια πληροφοριών, αλλά τι σημαίνει ακριβώς;
Στα λεξικά θα την βρείτε με τον ορισμό: «Η γραφή κειμένου με συνθηματική γραφή».

Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε να εφαρμόσουμε την κρυπτογράφηση στο κάθε τι που κάνουμε ηλεκτρονικά. Αυτό θα δημιουργούσε κάποια εντελώς διαφορετικά δεδομένα, διαμορφώνοντας παράλληλα και μια σχετική κουλτούρα.


Το Silence, είναι μια εφαρμογή για Android που λειτουργεί όπως μια οποιαδήποτε εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, έχοντας όμως την δυνατότητα να θωρακίσει σε μεγάλο βαθμό την ιδιωτικότητα, καθώς κάνει κρυπτογράφηση των sms τοπικά στην συσκευή για την αποστολή σε οποιονδήποτε ενώ η κρυπτογράφηση των sms σε άλλους χρήστες, που επίσης διαθέτουν το Silence, γίνεται on-the-air. Αυτό σημαίνει πως αν το τηλέφωνό σας χαθεί ή κλαπεί, τα μηνύματα σας προστατεύονται. Δεν χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο για να λειτουργήσει, δεν μεσολαβεί κανένας server, η αποστολή και λήψη των μηνυμάτων είναι πανεύκολη και απλούστατη, όπως ακριβώς όλες οι εφαρμογές ανταλλαγής sms. Χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης Axolotl ώστε να παρέχει προστασία της ιδιωτικής ζωής για κάθε μήνυμα, κάθε φορά.
Μπορεί δηλαδή, να αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων (sms) που έχετε στο τηλέφωνό σας, κάνοντας τα μηνύματά σας πιο ασφαλή και ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει πως η χρήση του είναι πολύ εύκολη και γίνεται όπως ακριβώς με την υπάρχουσα εφαρμογή που έχει η συσκευή σας. Αλλά. όπως είπαμε, όλα τα μηνύματα είναι κρυπτογραφημένα σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε αν το τηλέφωνό σας χαθεί ή κλαπεί, τα μηνύματα σας προστατεύονται.
Η διαφορά του Silence με άλλες αντίστοιχες εμπορικές εφαρμογές, είναι πως πρόκειται για ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα και έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να κρύβει κάποια εσκεμμένη αδυναμία (έχει περάσει από έλεγχους άλλωστε).
Δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε κανένα λογαριασμό πουθενά, ούτε απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο για να δουλέψει. Είναι μια κανονική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, με την διαφορά πως προσφέρει και κρυπτογράφηση.
Πρόκειται για μια εξέλιξη του παλιού και καλού SMSSecure.

Εγκατάσταση του Silence:

– Απαιτεί Android: 2.3 και νεότερες εκδόσεις
– Μέγεθος: 7,5M

Σαν δικαιώματα, ζητάει αυτά που πραγματικά χρειάζεται μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων (sms).

Μπορείτε να το εγκαταστήσετε είτε μέσω του GooglePlay  ή ακόμα καλύτερα μέσω του F-Droid 

Διαβάστε περισσότερα για το  Silence και δείτε τον κώδικα του στο Github.

 

Πηγή άρθρου: http://osarena.net/

Leave a Comment