ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πέντε εργαλεία από το EFF για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλεια σας στο διαδίκτυο

Σας ενοχλεί όταν μια διαφήμιση σχετικά με μια πρόσφατη αναζήτηση σας στο Διαδίκτυο, φαίνεται να σας ακολουθεί παντού; Αναρωτιέστε ποτέ γιατί βλέπετε μερικές φορές μια πράσινη κλειδαριά με “https” στη γραμμή διευθύνσεών σας, και άλλες φορές απλά “http”; Η ομάδα τεχνικών και επιστημόνων υπολογιστών του EFF μπορεί να σας βοηθήσει.  Το Electronic Frontier Foundation σχεδιάζει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα της ύπουλης παρακολούθησης, και σε πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια σας. Τα έργα του EFF κυκλοφορούν με άδειες ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα, όπως οι άδειες GNU General Public License ή οι Creative Commons, και είναι ελεύθερα διαθέσιμες σε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες. Όταν οι χρήστες αντιμετωπίζουν απειλές για την ελεύθερη έκφραση,  για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τα έργα του EFF βρίσκονται εκεί για να τα υπερασπιστούν.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε, πέντε από  αυτά τα εργαλεία του EFF.  Αυτά τα εργαλεία -με διαφορετικούς τρόπους το καθένα- έχουν σαν στόχο να αυξήσουν την ασφάλειά σας στο Διαδίκτυο  μιας και η προστασία της ιδιωτικής σας ζωής βρίσκεται στο θεμέλιο αυτής της ασφάλειας.

Privacy Badger

To Privacy Badger είναι ένα πρόσθετο για Firefox και Chrome/ium για όλα τα λειτουργικά συστήματα , και έχει δημιουργηθεί από το Electronic Frontier Foundation (EFF). Στόχος του είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, από διαφημιστές , και cookie trackers τρίτων οι οποίοι παρακολουθούν το ιστορικό και τις συνήθειες σας κατά την περιήγηση σας στο διαδίκτυο. Αν λοιπόν ένας διαφημιστικός tracker σας ακολουθεί σε διάφορα sites χωρίς την άδεια σας, ο Privacy Badger μπλοκάρει αυτόματα το περιεχόμενο από αυτό τον διαφημιστή και σας εξαφανίζει από την λίστα παρακολούθησης του. Το Privacy Badger μπλοκάρει από τη αρχή όλους τους διαφημιστικούς trackers εφαρμόζοντας μια αλγοριθμική αυστηρή πολιτική σε οτιδήποτε παρακολουθεί το χρήστη μυστικά.


Panopticlick

Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε το Privacy Badger και άλλα πρόσθετα προστασίας της ιδιωτικής ζωής,  μπορούν ακόμα να σας παρακολουθούν μέσω μια τεχνικής που ονομάζεται “browser fingerprinting”.  Το Panopticlick διερευνά πόσο μοναδικό είναι κάθε πρόγραμμα περιήγησης και δείχνει στους χρήστες πόσο εύκολο είναι για τρίτα μέρη να αναγνωρίζουν μοναδικά τα προγράμματα περιήγησης.  Το Panopticlick είναι ένας συνδυασμός ενός εργαλείου και ενός μεγαλύτερου ερευνητικού έργου,  και αναλύει πληροφορίες σχετικά με τις πληροφορίες διαμόρφωσης και έκδοσης του λειτουργικού σας συστήματος, του προγράμματος περιήγησης, των plug-ins και των πρόσθετων και τη συγκρίνει με μια αυξανόμενη ανώνυμη βάση δεδομένων των άλλων δακτυλικών αποτυπωμάτων του προγράμματος περιήγησης. Αυτό δημιουργεί μια “βαθμολογία μοναδικότητας”, δίνοντάς σας μια ιδέα για το πόσο εύκολα μπορούν να  αναγνωρίσουν εσάς και το πρόγραμμα περιήγησής σας στο Διαδίκτυο.


HTTPS Everywhere

Μια συνεργασία μεταξύ του EFF και του Tor Project, το HTTPS Everywhere είναι μια επέκταση για τον Firefox (desktop και Android),  τον Chrome και τον Opera, που κάνει το πρόγραμμα περιήγησης σας να χρησιμοποιεί το HTTPS για να κρυπτογραφεί την επικοινωνία του με ιστοσελίδες όπου είναι δυνατόν. Ορισμένοι ιστότοποι προσφέρουν ασυνεπή υποστήριξη για το HTTPS, χρησιμοποιούν μη κρυπτογραφημένο HTTP ως προεπιλογή ή συνδέσμους από ασφαλείς σελίδες HTTPS σε μη κρυπτογραφημένες σελίδες HTTP. Το HTTPS Everywhere διορθώνει αυτά τα προβλήματα με την επανεγγραφή αιτημάτων σε αυτούς τους ιστότοπους στο HTTPS, ενεργοποιώντας αυτόματα την κρυπτογράφηση και την προστασία HTTPS.


Certbot

Ενώ το HTTPS Everywhere παρέχει στους χρήστες πρόσβαση σε έναν κρυπτογραφημένο ιστό, το Certbot προσφέρει σε όλους τους κατόχους domain και τους διαχειριστές ιστότοπων έναν βολικό τρόπο μετακίνησης στο HTTPS. Το Certbot είναι μια εφαρμογή-πελάτης της Αρχής πιστοποίησης Let’s Encrypt (CA) που διαχειρίζεται το Internet Security Research Group. Οι Αρχές Πιστοποίησης, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο υατοπόιησης και επαλήθευσης στο οικοσύστημα κρυπτογράφησης του ιστού – και το Let’s Encrypt είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, έχοντας εκδώσει πιστοποιητικά σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια μοναδικά domain names. Το Certbot σας βοηθάει να εφαρμόσετε τα πιστοποιητικά κρυπτογράφησης μέσω εύχρηστων διαδραστικών οδηγιών που βασίζονται στον webserver και στο λειτουργικό σας σύστημα.


Surveillance Self-Defense (SSD)

Το Surveillance Self-Defense (SSD) είναι ένας οδηγός του EFF για την υπεράσπιση του εαυτού σας και των φίλων σας από την ψηφιακή επιτήρηση. Εκτός από τις οδηγίες για εγκατάσταση και χρήση εφαρμογών φιλικών προς την ασφάλεια, το SSD σας καθοδηγεί σε έννοιες όπως η μοντελοποίηση απειλών, η σημασία των ισχυρών κωδικών πρόσβασης και η προστασία των μεταδεδομένων σας. Όλα αυτά μαζί με σενάρια προστασίας και με ποικίλα επίπεδα δεξιοτήτων, για τις ανάγκες και τις σκέψεις  συγκεκριμένων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των νέων LGBTQ, των διαφόρων επαγγελμάτων (όπως  των δημοσιογράφων , των ακαδημαϊκών ερευνητών,  των ακτιβιστών ή  των διαδηλωτών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), το SSD αποτελεί ένα πολύτιμο οδηγό για τη προστασία σας.

 

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/

Leave a Comment