ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Freedom of the Press Foundation: Υποστήριξη της Ελευθερίας του Τύπου για τον 21ο αιώνα

Το Freedom of the Press Foundation είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που είναι αφιερωμένη στη βοήθεια της υποστήριξης και της υπεράσπισης της δημοσιογραφίας δημοσίου συμφέροντος που επικεντρώνεται στο να εκθέτει την κακοδιαχείριση, την διαφθορά και την παραβατικότητα στην κυβέρνηση.  Το Freedom of the Press Foundation είναι χτισμένο πάνω στην αναγνώριση ότι αυτό το είδος της δημοσιογραφίας διαφάνειας -από τη δημοσίευση των Pentagon Papers  και την αποκάλυψη του σκανδάλου Watergate  έως την αποκάλυψη του προγράμματος υποκλοπών χωρίς ένταλμα της NSA και τους μυστικούς φυλακισμένους της CIA- δεν συμβαίνει από μόνη της. Απαιτεί επίμονη εργασία από τους δημοσιογράφους, και συχνά, το θάρρος των πληροφοριοδοτών και των άλλων που εργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι το κοινό μαθαίνει πραγματικά αυτά που έχει το δικαίωμα να ξέρει.

screen-shot-2014-02-18-at-17-13-49

Χρηματοδότηση από το πλήθος (Crowd-Funding)

Σε μια μεταβαλλόμενη οικονομική και τεχνολογική εποχή, οι οργανισμοί των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι συχνά επιρρεπείς στην εταιρική ή στην κυβερνητική πίεση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αποδυναμωμένη ή σε μια παραλλαγμένη κάλυψη των γεγονότων ή ακόμα χειρότερα, στην λογοκρισία.

Ολοένα και περισσότερο, οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και οι οργανώσεις διαφάνειας αναδεικνύονται ως ένα κρίσιμο συστατικό του τοπίου της δημοσιογραφίας. Αξιοποιώντας τη δύναμη του διαδικτύου, οι οργανώσεις αυτές βοηθούν στο να ανακαλύψουμε εκ νέου και να ξαναθέσουμε την εικόνα της ανεξάρτητης ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Αυτή τη στιγμή, πάρα πολλές από τις οργανώσεις αυτές αγωνίζονται για χρηματοδότηση, στηριζόμενες σε λίγα μόνο μεγάλα ιδρύματα ή στο να ανταγωνίζονται για τους δωρητές τους. Στόχος του Freedom of Press Foundation είναι να διευρυνθεί η χρηματοδοτική βάση αυτού του τύπου των ιδρυμάτων -και των νεοσύστατων επιχειρήσεων και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών- με την πλήθο-ποριστική χρηματοδότηση και με το να καθίσταται εύκολο για τους ανθρώπους να υποστηρίξουν την καλύτερη δημοσιογραφία σε μια σειρά από οργανώσεις, όλες σε ένα μέρος.

Μπορείς να πας εδώ για να δεις μια περιγραφή των οργανισμών  που επί του παρόντος δέχονται πλήθο-χρηματοδότηση.

Ψηφιακή Ασφάλεια Για Δημοσιογράφους

Η προστασία των επικοινωνιών μεταξύ των δημοσιογράφων και των πηγών είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ελευθερίας του Τύπου για τον 21ο αιώνα. Ένας αριθμός ρεκόρ από πληροφοριοδότες έχουν πρόσφατα υποστεί ποινικές διώξεις, σε μεγάλο βαθμό επειδή η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να αποκτήσει τα email και τα τηλεφωνικά αρχεία οποιασδήποτε αλληλεπίδρασης επικοινωνίας, χωρίς καν να μπει στον κόπο να προσπαθήσει να αναγκάσει τους δημοσιογράφους να καταθέσουν εναντίον των πηγών τους, σε δικαστήριο.

Για το σκοπό αυτό, το Freedom of the Press Foundation υποστηρίζει μια ποικιλία από εργαλεία κρυπτογράφησης , για χρήση από τους δημοσιογράφους, που στοχεύουν στην προστασία αυτών των ψηφιακών επικοινωνιών. Εκπαιδεύουμε επίσης τους δημοσιογράφους και τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς για το πώς να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία, ώστε να μπορούν να κρατήσουν τις πηγές τους, και τους ίδιους τους τους εαυτούς, σε μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επίσης, αναπτύσσει και διαχειρίζεται το πρότζεκτ SecureDrop , ένα σύστημα υποβολής καταγγελιών ανοιχτού κώδικα που σήμερα είναι εγκατεστημένο σε πάνω από είκοσι μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Παρέχουμε βοήθεια για την εγκατάσταση του και για την κατάρτιση/εκπαίδευση των δημοσιογράφων. Πατήστε εδώ  για να διαβάσετε περισσότερα.

Η Υποστήριξη της Ελευθερίας του Τύπου για τον 21ο αιώνα

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να αλλάζει τη δημοσιογραφία, αμφισβητεί επίσης και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο. Το Freedom of the Press Foundation έχει δεσμευτεί στο να μάχεται για τα δικαιώματα όλων των δημοσιογράφων στον ψηφιακό κόσμο, είτε είναι στην δημόσια σφαίρα, είτε είναι στις αίθουσες των δικαστηρίων, είτε και όπου αλλού αυτό είναι απαραίτητο.

 

Τα Πρότζεκτ του Freedom of the Press Foundation

Trasparency for Police Fund / Ταμείο για την Διαφάνεια στην Αστυνομία

Σε όλη τη χώρα (τις ΗΠΑ), οι αστυνομικές υπηρεσίες και οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν πιαστεί να χρησιμοποιούν την μυστικότητα για να κρύψουν αποδεικτικά βίντεο για τα εγκλήματα που διαπράττουν οι αξιωματικοί τους. Οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και οι τοπικοί οργανισμοί ειδήσεων ήταν το βασικό κλειδί στην αποκάλυψη αυτών των στοιχείων και ήταν αυτοί που έθεσαν την αστυνομία υπόλογη -συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας συγκλονιστικής υπόθεσης στο Σικάγο

Αυτή η από το πλήθος χρηματοδοτούμενη προσπάθεια βοηθά τους δημοσιογράφους που ανάγκασαν τις αρχές να αποκαλύψουν το βίντεο για τον Laquan McDonald και στη συνέχεια θα χρηματοδοτεί και παρόμοιες αγωγές από τους τοπικούς δημοσιογράφους για φέρουν τη διαφάνεια στην αστυνομία του έθνους μας και στα δημαρχεία των πόλεων μας, μέσω της κατάθεσης αγωγών βάσει του νόμου Freedom of Information Act

Δωρεές για την Νομική Υπεράσπιση της Chelsea Manning

Η καταπληκτική πράξη καταγγελίας από την Chelsea Manning συνεχίζει να εμπλουτίζει την δημοσιογραφία, το κοινό και την καταγραφή της ιστορίας μέχρι και σήμερα. Η Chelsea αυτήν την χρονική περίοδο καταθέτει έφεση για την άδικη καταδίκη της και για τα 35 χρόνια ποινή φυλάκισης που της επιβλήθηκε βάσει του νόμου Espionage Act , αλλά η νομική της ομάδα βρίσκεται σε μεγάλη έλλειψη χρημάτων. Παρακαλούμε να βοηθήσεις για να συγκεντρωθούν τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την προσφυγή της και με την δική σου δωρεά.

Χτυπάμε τον Χρηματοδοτικό Αποκλεισμό: Κάνουμε Δωρεές στο WikiLeaks

Στα τέλη του 2010, ως ανταπόκριση στην ανεπίσημη κυβερνητική πίεση, η Visa, η MasterCard και το PayPal έκοψαν το WikiLeaks από την δυνατότητα να λαμβάνει δωρεές μέσω αυτών, μετά που το WikiLeaks ξεκίνησε να δημοσιεύει έναν πακτωλό από μυστικά μηνύματα του US State Department, παρά το γεγονός ότι οι δημοσιεύσεις του ήταν πλήρως προστατευμένες από την Πρώτη Τροπολογία.

Το Freedom of the Press Foundation λαμβάνει δωρεές για λογαριασμό του WikiLeaks και έχει δεσμευτεί να κάνει το ίδιο και για κάθε οργανισμό ειδήσεων που θα βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση, για να αποτρέψει την άδικη και την έξω από τα όρια της νομιμότητας οικονομική λογοκρισία του Τύπου. Δες εδώ  για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το που ακριβώς πηγαίνει μια δωρεά στο WikiLeaks.

Δωρεές για την Υποστήριξη των Εργαλείων Κρυπτογράφησης για Δημοσιογράφους

Η προστασία των ψηφιακών επικοινωνιών των δημοσιογράφων, είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την διατήρηση της ελευθερίας του Τύπου στον 21ο αιώνα. Για το σκοπό αυτό, παρέχουμε έναν εύκολο τρόπο για την παραλαβή δωρεών για την υποστήριξη εργαλείων κρυπτογράφησης ανοικτού κώδικα που μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα τις επικοινωνίες των δημοσιογράφων και των πηγών τους.

Τα εργαλεία που χρηματοδοτούνται από αυτές τις δωρεές είναι:


leap

LEAP Encryption Access Project
Το κρυπτογραφημένο email γίνεται εύκολο


Screen Shot 2013-12-04 at 8.41.34 AM

Open Whisper Systems
Κρυπτογράφηση κλήσεων και κειμένων 


images

Tails
Ένα Ινκόγκνιτο Λειτουργικό Σύστημα


Screen Shot 2013-12-04 at 8.32.25 AM

Tor Project
Να κάνουμε το Tor πιο γρήγορο

index


Για το Πρότζεκτ SecureDrop 

Πηγή άρθρου: https://freedom.press/

Μετάφραση: http://waves.pirateparty.gr

Leave a Comment