ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

EncryptPad: Επεξεργαστής Κειμένου με δυνατότητα Κρυπτογράφησης / Αποκρυπτογράφησης

Κατά καιρούς έχουμε αποθηκεύσει κάποιες από τις προσωπικές ή ευαίσθητες πληροφορίες μας, με την μορφή απλού κειμένου σε υπολογιστές μας ή σε usb-στικάκια, προκειμένου να είναι εύκολα προσβάσιμες όποτε χρειάζεται. Ενώ αυτό προσφέρει μεγάλη ευκολία, ενέχει επίσης και μεγάλο κίνδυνο όσον αφορά την απώλεια τους σε περιπτώσεις που χάσουμε το laptop ή το usb-stick ή ακόμα και όταν κάποιος τρίτος (κακόβουλος) καταφέρει να έχει φυσική πρόσβαση στον υπολογιστή μας. Σε περιπτώσεις δε που ο υπολογιστής τρέχει Windows τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα χειρότερα από κάποιο τρίτο λογισμικό, για να μην αναφέρουμε την δυνατότητα πρόσβασης που μπορούν να έχουν σε αρχεία σας τόσο τρίτες εφαρμογές, όσο και η Microsoft.
Η κρυπτογράφηση αποτελεί μια από τις πιο καλές λύσεις για το πιο πάνω πρόβλημα και πόσο μάλλον που πλέον, η κρυπτογράφηση αρχείων και ολοκλήρων φακέλων μπορεί να γίνει με ελάχιστα κλικ και με πολλές διαθέσιμες εφαρμογές.
Μα, νομίζω πως θα συμφωνούσαμε όλοι, πως ένα ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (text editor) με δυνατότητα κρυπτογράφησης, θα ήταν κάτι πολύ βολικό.
Και αυτήν ακριβώς την δουλειά κάνει το EncryptPad.

Τι είναι το EncryptPad

Πρόκειται για έναν ανοιχτού κώδικα επεξεργαστή κειμένου που διαθέτει δυνατότητες κρυπτογράφησης των αρχείων σας που μπορεί να περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες (κωδικοί, λογαριασμοί κλπ). Όπως είναι ευνόητο εκτός από την κρυπτογράφηση κάνει και αποκρυπτογράφηση, ενώ έχει την επιλογή για κρυπτογράφηση / αποκρυπτογράφηση και φακέλων, μα και οποιοδήποτε άλλου δυαδικού αρχείου.
Είναι διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX.
Το περιβάλλον χρήσης του είναι απλό με όλες τις επιλογές συγκεντρωμένες στο κεντρικό του παράθυρο, ενώ για πιο έμπειρους διαθέτει και μια διεπαφή γραμμής εντολών (cli).

Ο επεξεργαστής χρησιμοποιεί την ευρύτατα επιλεγμένη μορφή αρχείου OpenPGP RFC 4880 και σε αντίθεση με άλλα λογισμικά OpenPGP που κύριος σκοπός τους είναι η ασύμμετρη κρυπτογράφηση, ο πρωταρχικός στόχος του EncryptPad είναι η συμμετρική κρυπτογράφηση.

Μια μικρή παρουσίαση

Στο EncryptPad μπορείτε να γράψετε ή επικολλήσετε ή και να εισάγετε (File -> Open) κάτι που θέλετε, όπως σε ένα συνηθισμένο text editor. Αυτό το αρχείο τώρα, αν θέλετε να το προστατέψετε με κωδικό πρόσβασης.
Από το μενού του, θα πάτε: «File -> Save As» και θα σας ανοίξει το παράθυρο του File Manager σας ώστε να επιλέξετε ονομασία που θέλετε να του δώσετε και το σημείο αποθήκευσης στον σκληρό σας δίσκο ή σε κάποιο άλλο εξωτερικό μέσο. Σε αυτό εδώ το σημείο, από το κάτω μέρος του παραθύρου θα πρέπει να επιλέξετε η αποθήκευση να γίνει σε GnuPG format:

encrpad1  encrpad2

και αμέσως το αρχείο θα δημιουργηθεί στο σημείο που επιλέξατε να αποθηκευτεί.

Αυτό μπορεί να ανοιχτεί με οποιοδήποτε λογισμικό αποκρυπτογράφησης,  και φυσικά από το ίδιο το EncryptPad. Μπορείτε με δεξί κλικ επάνω του να επιλέξετε με τι επιθυμείτε να το ανοίξετε, στην περίπτωσή μας επιλέξαμε το EncryptPad:

encrpad3

Σε κάθε περίπτωση θα σας ζητήσει να εισάγετε τον κωδικό που είχατε ορίσει:

encrpad4

Αν θέλετε, μπορείτε να το αφήσετε να αποθηκεύετε στην default μορφή του, σαν αρχείο EncryptPad δηλαδή. ώστε να σας ανοίγει αυτόματα με αυτό:

encrpad5

Ακόμα και αν ανοίξει ο κειμενογράφος το αρχείο, χωρίς τον σωστό κωδικό θα είναι σε μια ακατάληπτη μορφή:

encrpad6

Μπορείτε φυσικά να επιλέξετε και κρυπτογράφηση φακέλων, ενώ οι πιο εξοικειωμένοι με την κρυπτογράφηση, θα μπορούν να βρουν και άλλες επιλογές για την δημιουργία κλειδιών κλπ:

encrpad7  encrpad8

Μπορείτε να εισάγετε ψηφιακά σας κλειδιά αν έχετε ή δημιουργήσετε και όσα θα περιμένατε από μια εφαρμογή κρυπτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα από την ιστοσελίδα του EncryptPad

Δείτε ορισμένα tutorials που έχει για την χρήση του.

 

Πηγή άρθρου: http://osarena.net/

Leave a Comment