ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Mozilla Firefox & Tor για καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής

Το  Mozilla Foundation σε συνεργασία με το Tοr Project, ετοιμάζεται να φέρει ρυθμίσεις απορρήτου του προγράμματος περιήγησης Tor project στον Firefox για να παρέχει καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής και ασφαλέστερη εμπειρία πλοήγησης.
firefox
Το Tοr είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία προστασίας της ιδιωτικής ζωής που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να προστατευτεί αποτελεσματικά από τη συνεχή και αδιάκριτη “επιτήρηση”.  Το δίκτυο Tor είναι το πιο γνωστό μέσο ανωνυμίας. Αυτό το ανώνυμο δίκτυο αποτελείται από χιλιάδες διακομιστές (nodes ή κόμβους) που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και που τους λειτουργούν εθελοντές και υποστηρικτές της online ιδιωτικότητας. Το όνομά του είναι ένα αρκτικόλεξο για το “The Onion Router” που αναφέρεται στην ομώνυμη τεχνική δρομολόγησης, η οποία δημιουργεί ένα μονοπάτι μέσα από τυχαίους διακομιστές ή κόμβους Tor, πριν φτάσει στην ιστοσελίδα που επισκέπτεσαι. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας τα πακέτα δεδομένων τυλίγονται σε διαδοχικά στρώματα πακέτων στην διαδρομή προς την ιστοσελίδα σε κάθε κόμβο και μετά “ξεφλουδίζονται” (όπως σε ένα κρεμμύδι) μέχρι να γυρίσουν πίσω.

Με την τελική έκδοση του Firefox 50, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια σειρά από τα χαρακτηριστικά του Tor. Μερικά από τα εξειδικευμένα χαρακτηριστικά του Tοr, θα είναι διαθέσιμα μέσω επιλογών του χρήστη, αλλά ορισμένα χαρακτηριστικά που η Mozilla θεωρεί ως απαραίτητα για την ασφαλή περιήγηση, θα είναι βαθιά ενσωματωμένα και άρρηκτα συνδεδεμένα με το πρόγραμμα περιήγησης.

Leave a Comment