ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) : Ο απόηχος των αποκαλύψεων Snowden.

 Παρά το γεγονός ότι  έχουν παρέλθει ήδη 3 χρόνια από τις αποκαλύψεις του Edward Snowden αναφορικά με την συστηματική επεξεργασία δεδομένων από πλευράς της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), οι επιπτώσεις φαίνεται να διαδέχονται η μία την άλλη σαν ντόμινο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσε το εν λόγω μέλος της Υπηρεσίας Πληροφοριών CIA, κατά την περίοδο εκείνη, η ΝSA παρακολουθούσε την διαδικτυακή ζωή εκατομμύρια ατόμων εν αγνοία τους.

privacy-eff-250-ss_166495325

 Τα στοιχεία αυτά, οδήγησαν, εν πρώτοις, στην δημιουργία της Πράξης Ελευθερίας USA Freedom Act, η οποία αποτέλεσε πρωτοφανή νομοθετική πρωτοβουλία και βάσει της οποίας επετεύχθη ο περιορισμός των δραστηριοτήτων παρακολούθησης της NSA. Παράλληλα, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αποκαλύψεις αυτές, αποτέλεσαν εφαλτήριο της πολύκροτης υπόθεσης “Schrems”, σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο περιέστειλε την ροή των προσωπικών δεδομένων προς τiς ΗΠΑ.

 Όσον αφορά στην δράση του  EFF (Electronic Frontier Foundation), οργανισμού προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στον χώρο του διαδικτύου, η επιρροή των αποκαλύψεων Snowden είναι μεγάλη. Ο ΕFF διενεργεί νομικό αγώνα κατά της μαζικής παρακολούθησης που πραγματοποιείται εν κρυπτώ από πλευράς NSA (First Unitarian v. NSA, Jewel v NSA και  Hepting v AT&T. ) Παράλληλα, ο EFF συμμετέχει ενεργά στον αγώνα ανεύρεσης περισσότερων στοιχειών για την μαζική παρακολούθηση και επεξεργασία δεδομένων που πραγματοποιεί η NSA, με σκοπό την περιστολή της.

 Επιπλέον, ίσως η σημαντικότερη απόρροια των εν λόγω αποκαλύψεων, είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κοινό και την κοινότητα διαδικτυακής πληροφόρησης καθώς και η ενίσχυση του ρόλου των “πληροφοριοδοτών” (whistleblowers). Σε αυτό το πλαίσιο, ο EFF προάγει την συνεργασία και την αλληλοστήριξη, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων της διαδικτυακής κοινότητας στο σύνολό της.

 

Πηγή:     https://www.eff.org/deeplinks/2016/06/3-years-later-snowden-leaks-have-changed-how-world-sees-nsa-surveillance

 


 

Leave a Comment