ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

5 εύκολοι τρόποι για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας online: Συμβουλές από τον Edward Snowden

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο The Intercept , ο Edward Snowden προσέφερε κάποιες συμβουλές για το τι μπορεί να κάνει ο μέσος πολίτης για να διεκδικήσει εκ νέου την ιδιωτικότητά του (privacy, η προστασία της ιδιωτικής ζωής). Επειδή ο διαμοιρασμός πληροφοριών θα πρέπει να είναι μια συζήτηση και να μην αποτελεί ένα αίνιγμα θαμμένο σε μια ιστοσελίδα με τον γενικό τίτλο “Όροι Παροχής Υπηρεσιών” (Terms of Service).

 

signal1. Αυτό περιλαμβάνει το Signal, μια εύκολη στη χρήση εφαρμογή που κρυπτογραφεί τα μηνύματα του κινητού τηλεφώνου σου, εφ’ όσον το άτομο που καλείς ή γράφεις μήνυμα έχει επίσης εγκαταστήσει την εφαρμογή. Αναπτύχθηκε από την Open Whisper Systems και είναι διαθέσιμη τόσο για το iOS όσο και για το Android

 

2factor2. Το επόμενο εύκολο βήμα είναι να ενεργοποιήσεις τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (two-factor authentication) για την σύνδεση στους λογαριασμούς σου. Με αυτό τον τρόπο ένας εισβολέας θα χρειαστεί να έχει/να βρει όχι μόνο τον κωδικό πρόσβασης σου, αλλά και μια φυσική συσκευή, όπως το smartphone σου, για να δεχθεί εκεί το δευτερεύων κωδικό που θα ανοίγει τον λογαριασμό σου.

 

KeePassX_Logo3. Ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης, όπως το KeePassX  θα εξασφαλίσει το να έχεις διαφοροποιημένους (και καλό θα ήταν και αρκετά πολύπλοκους) κωδικούς για όλους τους λογαριασμούς σου. Έτσι, εάν ένας λογαριασμός σου αποκαλυφθεί (αν καταφέρει κάποιος να τον παραβιάσει), δεν θα βρεθούν και όλοι οι άλλοι λογαριασμοί σου σε κίνδυνο.

onion4. Το επόμενο βήμα είναι το Tor – εγκατέστησε το και χρησιμοποίησε το. Μοιάζει πολύ με την περιήγησή σου με τον Firefox, μόνο που η κυκλοφορία σου θα αναπηδά σε όλη την υδρόγειο, καλύπτοντας έτσι την φυσική σου θέση και την ταυτότητά σου (έως ενός σημείου). Μια ωραία “παρενέργεια” που έρχεται μαζί με το Tor είναι και ένας blocker για JavaScript, που απενεργοποιεί τις διαφημίσεις.

badger-stroke5. “Ο καθένας θα πρέπει να τρέχει λογισμικό Adblock, έστω και μόνο από την άποψη της ασφάλειας”, δήλωσε  ο Snowden.

Με τη χρήση αυτών των προγραμμάτων, οι άνθρωποι αλλάζουν ήδη την συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η Apple πρόσθεσε το DuckDuckGo, μια μηχανή αναζήτησης που δεν παρακολουθεί τους χρήστες της, ως μια από τις διαθέσιμες επιλογές για τον Safari browser της. Νωρίτερα φέτος στην CES (Consumer Electronics Show ), ένα τμήμα για το “personal privacy  έκανε το ντεμπούτο του. Ακόμη η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) εργάζεται για τη δημιουργία υπηρεσιών που “ενεργοποιούν ασφαλή και προβλέψιμη ανταλλαγή δεδομένων, στην οποία διατηρείται η προστασία της ιδιωτικής ζωής”. Η ικανότητα να πάρουμε [πίσω] ο καθένας μας τον έλεγχο της ιδιωτικής μας ζωής έχει γίνει πιο εφικτή από ποτέ.

Το κόλπο είναι να κάνεις περισσότερους ανθρώπους να υιοθετήσουν τα προγράμματα αυτά (σκεφτείτε το σαν ένα είδος μαζικού εμβολιασμού για να πετύχουμε ανοσία). Με αυτόν τον τρόπο είναι το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια διαρκή αλλαγή.

Πηγή άρθρου: http://bigthink.com/

Μετάφραση: http://waves.pirateparty.gr

Leave a Comment