ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

1 εκατομμύριο πιστοποιητικά ασφαλείας από την Let’s Encrypt

letsenctyptΠριν από λίγες μέρες , η ανοικτή αρχή πιστοποίησης (CA), Let’s Encrypt   εξέδωσε το εκατομμυριοστό πιστοποιητικό κρυπτογράφησης της. Μέσα σε μόλις 3 μήνες και 5 ημέρες από την ανακοίνωση του beta της υπηρεσίας στο κοινό,  η Let’s Encrypt υπολογίζει ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια έγκυρα domain names χρησιμοποιούν πιστοποιητικά της (1 πιστοποιητικό μπορεί να καλύψει πολλαπλά domains), από τα οποία το 90% δεν ήταν ποτέ προσβάσιμο μέσω HTTPS.

Το Let’s Encrypt είναι μια ελεύθερη, αυτοματοποιημένη, και ανοικτή αρχή πιστοποίησης (CA), και τρέχει προς όφελος του κοινού. Το Let’s Encrypt είναι μια υπηρεσία που παρέχεται από την Internet Security Research Group (ISRG) (με μέλη από τον Mozilla, το Πανεπιστήμιο του Michigan, το EFF, το CoreOs κα)

Οι βασικές αρχές πίσω από το Let’s Encrypt είναι:

Δωρεάν: Όποιος είναι ιδιοκτήτης ενός domain name, μπορεί να χρησιμοποιήσει το Let’s Encrypt για να αποκτήσει ένα αξιόπιστο πιστοποιητικό με μηδενικό κόστος.

Αυτόματο: Το λογισμικό που τρέχει σε έναν web server μπορεί να αλληλεπιδράσει με το Let’s Encrypt για την εύκολη και ανώδυνη απόκτηση ενός πιστοποιητικού, την ασφαλή ρύθμιση του και την αυτόματη ανανέωση του.

Ασφαλές: Το Let’s Encrypt θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών ασφαλείας TLS, τόσο από την πλευρά της Αρχής Πιστοποίησης όσο και για την βοήθεια των χειριστών των site για την ασφαλή ρύθμιση των διακομιστών τους.

Διαφανές: Όλα τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί ή ανακληθεί, θα καταγράφονται και θα είναι διαθέσιμα στο κοινό για επιθεώρηση.

Ανοικτό: Το πρωτόκολλο αυτόματης έκδοσης και ανανέωσης θα δημοσιευθεί ως ανοικτό πρότυπο που οι και οι άλλοι μπορούν να το υιοθετήσουν.

Συνεργατικό: Όπως και τα περισσότερα πρωτόκολλα του Διαδικτύου, το Let’s Encrypt είναι μια κοινή προσπάθεια προς όφελος της κοινότητας, πέρα ​​από τον έλεγχο οποιασδήποτε οργάνωσης.

Let’s-Encrypt

Διαβάστε περισσότερα: https://letsencrypt.org/blog/

Leave a Comment