ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Tails: Μια διανομή linux για την προστασία της ανωνυμίας και της ιδιωτικότητας σας

Το Tails είναι ένα linux live cd  που έχει ως στόχο την προστασία του απορρήτου και της ανωνυμία σας.  Μέσω του Tails μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Internet ανώνυμα και να παρακάμψετε τη λογοκρισία σχεδόν οπουδήποτε και αν πάτε και σε οποιονδήποτε υπολογιστή, χωρίς να αφήσετε κανένα ίχνος ( εκτός αν το ζητήσετε).
Είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο για να χρησιμοποιηθεί από ένα DVD, USB stick ή κάρτα SD ανεξαρτήτως του  λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή. Είναι Ελεύθερο Λογισμικό και βασίζεται στο Debian GNU/Linux.

Privacy-Tails-OS-Download
Το Tails  έρχεται με όλες τις γνωστές ενσωματωμένες εφαρμογές που υπάρχουν σε κάθε διανομή linux,  άλλα προρυθμισμένες με γνώμονα την ασφάλεια, μιας και βασίζεται στο δίκτυο Tor για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής και ανωνυμίας. Όλο το λογισμικό έχει ρυθμιστεί για να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο μέσω του Tor και  αν μια εφαρμογή προσπαθεί να συνδεθεί με το Internet έξω από το Tor,  γίνεται αυτόματος αποκλεισμός της σύνδεσης. Το Tor είναι ένα ελεύθερο λογισμικό και ένα ανοικτό δίκτυο που σας βοηθά να αμύνεστε ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή επιτήρησης στο διαδίκτυο που απειλεί την προσωπική σας ελευθερία, την ιδιωτικότητα σας και τις εμπιστευτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και σχέσεις σας.

Το Tails έρχεται επίσης με μια ποικιλία εργαλείων για την προστασία των δεδομένων σας, χρησιμοποιώντας ισχυρή κρυπτογράφηση:

  • Κρυπτογράφηση των USB sticks ή των εξωτερικών σκληρών  σας δίσκους  με την χρήση του LUKS,
  • Αυτόματη κρυπτογράφηση μέσω HTTPS σε όλες τις επικοινωνίες σας  με τις γνωστές ιστοσελίδες μέσω του της επέκτασης  HTTPS Everywhere , η οποία έχει αναπτυχθεί από το  Electronic Frontier Foundation.
  • Κρυπτογράφηση και ψηφιακή υπογραφή  των e-mail και των εγγράφων σας, με τη χρήση του de facto προτύπου OpenPGP είτε μέσω μιας εφαρμογής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Tails ,  η ενός επεξεργαστή κειμένου και του προγράμματος περιήγησης αρχείων.
  • Προστασία των συζητήσεων σας μέσω instant messaging με την χρήση του OTR, ενός εργαλείου κρυπτογράφησης που παρέχει κρυπτογράφηση, έλεγχο ταυτότητας και δυνατότητα άρνησης.
  • Ασφαλής διαγραφή αρχείων και εκκαθάριση δίσκων μέσω της εφαρμογής  Nautilus Wipe.

Διαβάστε περισσότερα για το Tails: https://tails.boum.org/about/index.en.html

Διαβάστε περισσότερα για το Tor: https://www.torproject.org/

Leave a Comment